Στο βωμό του κινεζικού χρήματος

china-money

Το ματαιόδοξο της υπόθεσης, βέβαια, είναι ότι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το κορυφαίο επίπεδο σε μικρή ηλικία και όχι στα τελειώματα τους, όπως θα ήταν λογικό, με σκοπό να γράψουν στο κοντέρ μερικά ακόμα χιλιόμετρα και να εξαργυρώσουν ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο.

Αντρέ Βίλας-Μπόας το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ο πορτογάλος coach, έκλεισε τα 39 τον περασμένο μήνα, εγκατέλειψε την Ευρώπη και θα καρπώνεται 12 χαρτιά ετησίως στη Σανγκάη SIPG έχοντας για παρέα τον πρώην παίκτη του στη Ζενίτ, Χουλκ, που επίσης μετακόμισε το καλοκαίρι στην Κίνα με 20 εκατομύρια μισθό.

094257

Είναι ξεκάθαρο πως την εποχή που ζούμε οι ποδοσφαιριστές κοιτούν πρωτίστως το συμφέρον της τσέπης τους. Ξεχάστε τις εποχές που οι παίκτες, σε μια επανάληψη Δαυίδ εναντίων Γολιάθ, έμεναν στην μικρή ομάδα να παλεύουν κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Ο ρομαντισμός εξαφανίστηκε κύριοι. Τώρα κουμάντο κάνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Το κίνητρο για δόξα και επιτυχίες κινδυνεύει (αν δεν έχει ήδη) να φθαρεί ολοκληρωτικά.

Προκαλεί «θλίψη» όπως και να το κάνεις να βλέπεις παικταράδες όπως ο Άλεξ Τεϊξέιρα, (έριξε άκυρο στη Λίβερπουλ) ο Λαβέτσι, ο Γκρατσιάνο Πελέ, ο Ζερβίνιο, ο Ραμίρες ή ο Τζάκσον Μαρτίνεζ, όλοι τους πάνω στο peak της καριέρας τους, να θυσιάζουν και την παραμικρή σπίθα φιλοδοξίας και να μετακομίζουν τόσο «νωρίς» στο κινεζικό πρωτάθλημα. Ούτε την μπάλα που ήξεραν ξέχασαν ούτε δεν μπορούν να σταθούν στο κορύφαιο επίπεδο ανταγωνισμού. Απλά κοίταξαν το μέλλον τους με κριτήριο την τσέπη τους.

chinese-transfers

Είναι εμφανές πως οι κινέζοι έχουν όραμα. Πανίσχυροι επιχειρηματίες, τηλεοπτικά συμβόλαια στα ύψη, χορηγοί ξοδεύουν απίστευτα χρήματα για αγορές διάσημων ποδοσφαιριστών και προπονητών, επενδύουν σε μετοχές ευρωπαϊκών μεγαθήριων (Μίλαν), προσλαμβάνουν προπονητές από μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης (Ρεάλ) με στόχο να εκπαιδεύσουν τα μικρά παιδιά στο ποδόσφαιρο. Στην Κίνα πάντως παρά την απουσία υποδομών τοποθετούν την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της χώρας σε σημαντικό στόχο για τα επόμενα χρόνια.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητισμός and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s